Monday, May 7, 2012

Mee Siput Kungfu

Balik opis petang ni gagahkan diri untuk masak. Coz wiken lepas Rayyans makan macam tak betul sangat. Lagipun stok sayur banyak kat dalal icebox tu. Kali ni mama masak mee siput lebihan mama masak mee wantan tempoh hari. Seperti biasa, Rayyans akan makan dengan banyaknya bila mama masak mee.

Bahan - bahan :
4 gulung mee siput
Isi ayam dipotong dadu - terpulang nak banyak mana
1 sudu kecil minyak zaitun
1/3 batang lobak merah - hiris nipis
sedikit kobis bunga
sedikit kobis bunga
sedikit sawi
1 kiub pati ayam
7 cawan air
3 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)

Cara - cara :
Rebus mee siput hingga lembut, rendam dalam air sejuk dan ditoskan. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. 
Masukkan kiub pati ayam dan tuangkan air. 
Masukkan ayam dan biarkan mendidih.
Masukkan sayuran dan bancuhan tepung jagung. Kacau perlahan. Tuang ke atas mee tadi.

No comments:

Post a Comment