Nenek bawa beras nasi dagang dan rempah kari dari kelantan. Sorang mak ni kan, walaupun datang lawat anak yang dah beranak pinak, still ingat lagi nak masak makanan kegemaran anak2.
Nak masak nasi dagang boleh tahan leceh. Sebab nak kena kukus 3 kali. Sebab tu la mama malas nak masak sendiri. Nasib baik nenek ada pembantu chef imported dari jb hari ni. Berpeluh jugaklah nak menghabiskan kukus 6kg beras nasi dagang.
Dah siap kukus dapatlah satu besen besar nasi. Nampak banyak tapi habis licin. Maklumlah anak cucu ramai kat sini. Makan plak dok ulang 2,3 kali selagi tak habis la.
Lauk plak buat gulai ayam campur telur dan udang. Sekuali besar gulai ayam. Mama guna 3 ekor ayam. Nasib baik kat umah ni selalu buat kenduri. Jadi periuk belanga besar2 memang dah ada kat rumah. Kalau tak jenuh gak nak masak 3,4 kali guna periuk kecik.
Yang ni plak gulai ikan tongkol. Kami guna 7kg ikan tongkol. Satu periuk besar gulainya. Puas hati masak sendiri. Boleh makan banyak mana nak.
Dah siap hidang untuk makan tengahari sambil menunggu tetamu datang. Mama jemput ahli keluarga jer. Mak long, sepupu mama dan anak2 tiri mama datang makan sekali.
Mangga muda dan cili padi ni pulak adalah lauk tambahan untuk orang2 keningau. Uncle is dan adik2 dia kalau dapat lauk mangga muda memang bertambah2 makan. Diorang memang suka makan makanan yang masam2 dan pedas tahap buasir. Mangga muda ni pun nenek bawa dari kampung.
No comments:
Post a Comment