Selamat hari pekerja untuk semua pekerja-pekerja di Malaysia yang mana hari ni semua dapat bercuti. Cuti mama hari ni hanya pada tugas-tugas rasmi kat ofis...tapi tugas sebagai surirumah separuh masa tetap jalan...seperti biasa anakanda mama tak reti nak bangun lambat walaupun pada hari cuti. Jam 6.30 pagi dah sibuk-sibuk minta dimandikan. Humm...anak-anak ni x kasi chance langsung kat mama nak bermalas-malasan atas katil.
Bila dah siapkan diorang mandi, haruslah mama bertungkus lumus kat dapur plak menyediakan sarapan pagi. Sejak anak dah pandai makan memang mama rajin skit nak masak. Lagipun takut nak beli makanan kat luar..takut diorang sakit perut. Makanan kat luar belum tentu terjamin kebersihan untuk dibagi makan kat anak-anak. Sistem imun badan diorang tak kuat sangat. Pagi ni mama cuma goreng mihun kesukaan Rayyans..
Bahan - bahan :
1/3 peket mihun
1 ikat sawi
1/3 batang lobak merah - potong panjang
10 ketul leher ayam
2 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 sudu kecil cili boh
1 sudu kicap
Garam dan gula secukup rasa
Cara - cara :
Rendamkan mihun dalam air panas sehingga lembut, toskan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan cili boh sehingga wangi.
Masukkan leher ayam dan kacau biar masak.
Masukkan kicap, sawi, carrot, gula dan garam.
Masukkan mihun dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment