Masa buat Fruits Tart semalam ada lebihan tart shell. Daripada terbuang jer tart shell tu, mama wat blueberry cheese tar plak. Resepinya sama jer dengan Strawberry Cheese Tart. Tapi cheese tart ni Rayyans tak suka. Diorang lagi suka makan fruits tart.
Bahan-bahan :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur saiz B
1/2 sudu teh asen vanilla
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur saiz B
1/2 sudu teh asen vanilla
Cara - cara :
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filing, lebih sedap!
Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata-rata hingga mendapat warna yang diinginkan.
Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis-garis kecil di bahagian tepi. Bilangan garis-garis kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik). Kemudian dengan menggunakan bahagian tajam lidi, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. (mama buat x cantik sangat..tangan tak berseni)
Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Tips untuk mendapatkan cistat yang gebu dan montok (mengikut pengalaman Kak Azita Zain :
Jangan simpan cream cheese di tempat sejuk beku (freezer).
Jangan simpan cream cheese di tempat sejuk beku (freezer).
Keluarkan cream cheese 30 - 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai suhu bilik.
Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh (sampai ke bahagian sisi crust).
No comments:
Post a Comment