Balik kampung ni tujuan makannnnn jer kekdahnya. Pagi ni kami ke pasar tani besut pula. Ini la untungnya kampung kat sempadan kelantan terengganu. Dua2 boleh join. Gi pasar semata mata nak beli makanan. Hahaha..dasar kuat makan sungguh.
Balik dari besut, singgah kampung pachakan beli keropok. Kat sini berderet kedai tepi jalan yang jual keropok. Mama memang dah biasa beli kat kedai ni. Tengokla akak tu bukan main kusyuk lagi menggentel keropok lekor.
Macam2 jenis keropok ada. Keropok ikan bentuk panjang, bulat, keropok sotong, keropok sira..ishk banyaklah kalau nak bilang satu2. Dah beli keropok jangan lupa beli sosnya. Kat shah alam takde jual ya.
Pastu menyinggah pula kat pantai bisikan bayu. Nak beli hasil laut. Malam ni kami nak bbq kat chalet. Pantai bisikan bayu ni terletak kat kg dalam rhu, kampung atuk nenek belah ayah mama.
Ni namanya lokan. Macam etok la rupa dia cuma saiznya lebih besar banding etok. Harga untuk 1kg cuma rm2. Lokan ni diorang cari kat kawasan muara. Cuma sekarang kawasan tu dah bahaya sebab ada pasir jerlus. Dah ramai yang terkorban.
Cuba bandingkan warna kulit lokan ni. Yang ni versi kena tenyeh kat nenek dengan berus dawai dah. Berserikan kulit aiiii... sebelum makan kena rendam dulu lokan ni dalam air untuk hilangkan selut2 kat dalamnya.
Ni plak kepah. Saiz lebih kecil banding lokan dan kulit lebih licin. Harga kalau tak silap mama rm2 juga per kg. Kali ni takde plak tijah. Tijah ni bukan nama orang ya tapi sejenis kerangan macam ni jugak.
Ni mama lupa plak orang kelantan panggil apa. Inilah bendanya yang jadi logo minyak shell tu. Harganya rm7 per kg. 1kg tu banyak uols sebab shell ni ringan jer.
Isi perutnya penuh dengan lumpur. So sebelum masak kena rendam shell ni kasi semua kekotoran tu keluar. Shell ni ditangkap kat laut dalam bukan macam lokan kat muara. Mama rasa isi dia tu yang mat salleh panggil scallop.
Pas memborong kerang kerangan, benti plak kat orang jual satar. Nafsu..nafsu.. mengapakah sukar sekali mau dibendung. Ini la sebabnya mama sukaaa sangat balik kampung. Easy access to favourite food.
No comments:
Post a Comment