Tak puas makan maggi ketam kat restoran pulut ikan bakar, kami keluar lagi supper kat alemy maggi ketam. Pukul 10 malam noks mak keluar makan maggi. Mana tak gems.
Alemy tu nama tokey kedai. Dia la perintis menu maggi ketam kat sini. Lepas dia perkenalkan maggi ketam, banyaklah restoran lain pun jual menu yang sama.
Bisnes pun makin maju. Dulu cuma satu pintu. La ni dah jadi dua pintu. Yang menariknya, tokey kedai adalah tukang masaknya. Dia memang takde upah tukang masak. Setiap oder adalah air tangan tokey tu sendiri.
Menu kat sini memang semata2 maggi ketam. Kalau datang sini jangan ngada2 nak oder tomyam ke apa. Memang nak kena pelangkung ngan periuk maggi ketam tu.
Dalam satu mangkuk ni ada 2 ekor ketam. Selain tu udang n telur pun ada gak. Harga satu mangkuk ni bergantung kepada saiz udang. Yang kami makan ni dikira saiz normal yang berharga rm15.
Pelanggan boleh memilih ketam2 yang diletakkan dalam aquarium. Ketam yang bersaiz besar boleh cecah harga rm40 satu mangkuk. Masa kami datang ni ketam2 yang besar dah habis dijual. Tinggal ketam yang kecik2 jer.
Ketam yang digunakan adalah ketam sungai. Penyepit ketam sungai lebih besar banding ketam laut. Kulitnya juga lebih keras. Kalau nak gigit dengan gigi jer memang tak terdaya la nak makan.
Jangan risau, penyepit ada disediakan. Tak perlu nak gigit ketam tu dengan gigi. Makcik pakcik yang takde gigi pun boleh makan ketam dengan adanya penyepit ini.
Akhirnya tercapai juga cita2 kami nak makan maggi ketam alemy.
Salam Mama, saya pembaca setia blog mama ni jauh dari UK. Salam perkenalan. Suka baca blog ni, banyak dapat inspirasi memasak. Nana.
ReplyDeleteSalam perkenalan nana. Terima kasih sudi singgah kat sini. Saya bukan pandai sangat masak. Masih belajar jugak masak memasak ni. Rasa seronok bila memasak utk org2 tersayang ni
DeleteKt mane ni ek ??
ReplyDelete