Tuesday, March 27, 2012

Kuey Teow Kungfu

Cooked this untuk dinner malam tadi. Kuey Teownya tak nampak sebab dah dikungfu ke bawah. Kebetulan stok sayur banyak sebab ahad lepas baru bershoping kat NSK Meru.

Resepi ni boleh refer kat Home Sweet Home.

Bahan - bahan:
3 gulung yee mee - mama guna 1/2 bungkus kuey teow
3 biji telor
200 gm sotong - potong bulat nipis
150 gm udang
2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil minyak bijan - mama guna minyak zaitun
sebatang lobak merah
sedikit kobis bunga
seikat sawi - mama guna bak choy
1 kiub pati ayam
7 cawan air
6 ulas bawang putih - cincang 
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)

Cara - cara:
Basuh kuey teow dan goreng dalam minyak yang sedikit dan letak 5 sudu kicap pekat. Goreng sebentar biar rata. Angkat, letak dan bahagi-bahagikan dalam pinggan dan ketepikan. 
 
Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan kiub pati ayam dan tuangkan air. 
 
Masukkan sotong dan udang. Kemudian masukkan serbuk lada sulah dan minyak bijan. Biarkan mendidih, masukkan garam. 
 
Pecahkan telor dan biarkan masak dengan api perlahan..Jangan dikacau, biar telor masak. 
 
Masukkan sayuran dan bancuhan tepung jagung. Kacau perlahan. Tuang ke atas mee tadi.

No comments:

Post a Comment