Saturday, March 24, 2012

Fajitas

Resepi ni mama dapat daripada blog kawan mama, Aishah. Nama asal resepi ni adalah Musroom Jack Fajita. Tapi disebabkan mama tak makan cendawan, so mama tukarlah jadi fajita jer. Pastu mama sesuaikan dengan bahan-bahan yang ada jer. 2 bahan penting yang kena ada adalah wraps dan rempah fajitas.

Inilah rupa wraps tu (*credit picture to aishah). Wraps ni ada pelbagai jenis dan perisa tapi mama guna perisa yang ni gak..garlic. Garlic wraps ni mama beli kat Econsave.

Ini pula rupa seasoning fajitas tu (*also credit picture to aishah). Fajitas ni mama beli kat fresh 2u supermarket yang terletak kat dalam space u8 mall. Rasa fajitas ni sedap gak..kaya dengan rasa rempah.

Bahan - bahan:
Bawang besar dihiris halus
Bawang merah dipotong dadu
Garlic wraps
Dada ayam di potong nipis
Minyak zaitun
I paket fajitas seasoning (dibancuh dengan 1/4cawan air)
Tomato di potong dadu
Jus lemon
Lobak merah dipotong panjang
Daun salad

Cara - cara:
Perap dada ayam dengan 1/2 fajitas seasoning. Biarkan selama 2 jam.

Campurkan tomato, bawang yang dipotong dadu, sedikit garam dan jus lemon. Gaulkan sebati dan ketepikan.

Bungkus garlic wraps dengan aluminium foil dan panaskan dalam oven.

Panaskan minyak zaitun dan grill dada ayam yang telah diperap sehingga masak. Ketepikan.

Dalam kuali yang sama, panaskan minyak dan sautee lobak merah dan bawang. Ketepikan.

Susun semua bahan-bahan yang telah dimasak ke dalam pinggan.


Cara makan..mama susun kesemua bahan kat atas garlic wraps dan gulung..kemudian baru ngapp..

No comments:

Post a Comment