Resepi asal ayam bakar madu ni adalah dari buku Chef Hanieliza, 1 hari 1 resepi. Tapi bahan asasnya adalah kepak ayam. Mama tukar ke bahagian peha ayam.
Bahan - bahan :
5 bahagian kepak ayam - mama guna 2 bahagian peha ayam
1 sudu makan madu - mama guna 2 sudu
1 sudu sos tiram
Garam secukup rasa
3 sudu minyak masak (Di sapu atas ayam sebelum dibakar)
2 inci halia - ditumbuk
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Cara - cara :
Bersihkan ayam, basuh dan toskan.
Gaulkan ayam dengan semua bahan dan perapkan selama satu jam.
Bakar di atas pemanggang sehingga garing (of course la mama guna pemanggang avon tu).
Sapukan sedikit minyak masak dan bakar sebentar.
Hidangkan dengan salad (mama gandingkan dengan nasi ayam).
No comments:
Post a Comment