Thursday, June 9, 2016

Iftar: Day 4

Hari ni semangat mama masih kental. Masih masak sendiri juadah berbuka. Menu hari ni simple saja. Tak perlukan banyak masa untuk memasak.

Juadah hari ni ikan cencaru bakar bersambal, ayam goreng kunyit dan pengat pisang. Walaupun simple kami tetap berselera makan.

Ikan cencaru mama perap dengan cili boh, bawang tumbuk, asam jawa dan garam. Pastu balut dengan daun pisang then bakar atas dapur gas jer. Papa malas nak bakar arang.

Ayam goreng kunyit menu untuk rayyans sebenarnya. Rayyans ni makan memilih. Lauk lain tak makan. Diorang cuma makan ayam goreng atau ikan goreng jer. So far diorang tak berjaya puasa penuh lagi. Hanya mampu bertahan separuh hari jer. 

Mama guna pisang tanduk untuk buat pengat. Pisang tu mama rendam dengan kapur makan dulu bagi dia kental. Dah masak nanti takdelah pisang tu lembik semacam.

No comments:

Post a Comment