Thursday, June 23, 2016

Iftar: Day 18

Tinggal seminggu jer lagi kerja. Pastu mama cuti panjang untuk raya. Tak sabar nak balik kampung jumpa nenek dan tok ayah. Nak berbuka dengan lauk2 kegemaran yang takde jual kat sini.

Hari ni pun mama sampai lambat. Pukul 6 baru sampai puncak alam. Nak masak macam tak sempat. Nak defrostkan bahan2 amik masa. Penat pun satu hal. Papa cakap beli jer la lauk buka. Kesian mama penat nak masak.

Terus mama teringat kambing golek kat bulatan fasa 1. Penjual kambing golek ni mama kenal. Masa akikah rayyans dulu diorang yang bekalkan kambing golek. So far memang inilah kambing golek paling sedap mama makan.

Pastu gi plak kat tapak gerai fasa 3. Mama nak cari nasi kerabu. Penjual ni asalnya orang kelantan. Jadi rasa nasi kerabu tu boleh tahan la, macam yang jual kat kelantan. Macam2 menu masakan kelantan dia jual. Tapi masa mama sampai kebanyakkannya dah habis.

Pastu beli tepung pelita untuk pencuci mulut. Feberet rayyans ni. Mama makan dua ketul jer. Yang lain diorang yang setelkan. Malam ni sebelum tidur kena masak lauk sahur siap2. Kalau tak ada yang terlepas sahur nanti.

No comments:

Post a Comment