Thursday, June 16, 2016

Iftar: Day 11

Menu iftar hari ke 11 semuanya menu tunjuk. Kebetulan mama ke klang ada inspection. Balik tu singgah shah alam. Memang tujuan nak ke restoran sri ttdi yang terletak kat ttdi jaya.

Restoran ni adalah restoran kegemaran mama masa mama kerja kat shah alam dulu. Restoran ni tempat breakfast n dinner mama n papa. Owner restoran ni orang kelantan. So menu2 dia banyak la makanan tradisional kelantan.

Lauk yang mama paling suka adalah ayam percik. Rasa dia memang cukup lengkap. Sampai dua ketul papa beli. Dah kata feveret binik haruslah lakik beli lebih. Dah plan untuk buat lauk sahur skali.

Ha yang ni pun feveret jugak. Sambal udang petai. Tak kisahlah mulut berbau pun bulan2 puasa ni. Puas hati dapat makan udang segar2.

Papa plak amik lauk ikan keli sambal untuk dia. Amik sekor jer sebab mama tak makan ikan keli. Kononnya nak belli gulai kawah, tapi orang beratur panjang kat tepi kawah. Terus papa batal niat.

Kuih muih pun semua kuih muih kelantan. Mama jadi gelap mata tengok kuih2 kegemaran mama dari kecik lagi. Terus rasa macam nak beli semua. Tapi bila memikirkan takde orang nak makan, mama beli 6 jenis jer. Lompat tikam, sira pisang, pulut dakap, puding karamel, pulut sekaya dan pulut mangga.

No comments:

Post a Comment