Sunday, June 26, 2016

Iftar: Day 21

Kita dah semakin hampir ke penghujung ramadhan. Lebih kurang seminggu jer lagi nak raya. Hari ni mama amik kesempatan mengemas rumah. Wiken depan dah nak balik. Walaupun mama tak raya kat sini, sebelum balik kg mama pastikan rumah dalam keadaan yang teratur. After balik kg nanti takdelah mata serabut tengok rumah tunggang langgang.

Hari ni masak dua lauk jer. Sebab mama kepenatan mengemas rumah, vakum dan mengemop satu rumah. Macam nak patah pinggang rasanya. Actually mama dah kehabisan idea dah nak masak juadah berbuka.

Dalam peti cuma ada ikan siakap sekor dan ayam beberapa ketul. Cukuplah untuk menu berbuka hari ni. Ikan siakap tu mama masak stim limau kasturi. Nak masak stim asam boi, asam boi plak takde. Mama guna jer la bahan yang ada. Letak bawang putih, halia, bawang merah, lobak merah, lada hitam, lada sulah, garam dan gula. Didihkan then masukkan ikan. Biar kejap hingga ikan masak. Perah limau atas ikan. Mama takde nak kukus2. Just masak dalam kuali jer.

Dalam kepala sebenarnya dok rancang nak masak ayam masak merah. Tapi bila pikirkan mama sorang jer yang makan, terus takde semangat. Papa memang kureng bab2 lauk ayam ni. Dia takkan makan kalau ayam masak merah. Rayyans plak takut nak makan kononnya pedas. Walhal mama masak manis kot. Warna jer yang merah. Last2 masak ayam kicap jer. Kalaupun papa tak makan, at least confirm rayyans suka lauk ni.

Nasib baik ada popia ketam cheese yang mama frozenkan. Mama goreng popia jer la. Kuih2 laik yillek. Papa malas nak kuar gi param. Sebab si hafiy tu asyiklah mengikut bontot ke mana papa pergi. Kalau tak bawak karang dia melalak. Dah panjang akal dah si kecik mama ni.

No comments:

Post a Comment