Tuesday, January 8, 2013

Nasi Dagang

Mama plan nak buat entry menu breakfast sepanjang minggu ni kat Restoran Mak Uda. Tapi dah miss satu hari. Semalam tak sempat nak breakfast. Dahlah kami terlewat bangun, pastu jalan pulak jem. Kebetulan pagi ni papa ada meeting. Tak boleh nak masuk lambat. Tak sempat kami nak berdating pagi ni.

Mama makan nasi dagang teganu. Nasi dagang teganu ni kaler putih. Pastu dimakan dengan acar timun. Tapi mama tak amik acar tu sebab tak biasa makan gitu. Kalau nasi dagang klate dia guna beras merah dan tanpa acar timun. Ada pilihan lauk samada gulai ikan tongkol atau ayam. Kali ni mama pilih ikan tongkol.

Papa plak makan cucur udang jer. Pelikssss. Bagi mama cucur udang ni sesuai dimakan ketika tea time. Tapi kat sini jadi menu breakfast. Sos cucur udang ni memang diorang masak sendiri bukan yang dalam botol ready made. Sedap. Cucur udang tu pun panas lagi.

Tengoklah mek klate muka gembira setiap hari hadap makanan feveret. After sebulan, rosak penimbang berat naik mencanak. Hahaha..

Lunch pun kami ke sini lagi.  Sekarang dah tak perlu nak pening kepala mikior nak lunch kat mana. Datang sini confirm puas hati makan.

Kali ni gurlfrens semua ikut. Tak tahan telinga asyik dengar mama cerita kesedapan lauk pauk kat sini. Nampak tak kat belakang kenmain ramai customer. Penuhla kerusi meja yang disediakan. Kena tunggu meja kosong dulu baru dapat makan.

Lauk penuh meja uols. Masing-masing makan ikan bakar. Memang tak dinafikan, ikan bakar tu sedap. Sambal dia cukup rasa. Mama ratah ikan tu sampai ke tulang. Siap habiskan kepala ikan kak Hanim. Dasar gila ikan jaket.

Satu jer yang susahnya, datang sini mesti rasa tamak yang melampau. Lauk yang diambil berjenis-jenis. Macam orang kebulur lama tak jumpa nasi lagaknya. 

Masing-masing makan dengan penuh kusyuk dan tawadu'. Apa yang mama perhatikan, restoran ni dah terkenal sekarang. Makin hari makin bertambah customer yang datang sini. Mama harap berkekalan la restoran ni beroperasi.

No comments:

Post a Comment