Pak yakub bawa kami lunch kat restoran subaidah. Kat sini ada beberapa buah restoran tapi ada yang tak halal.
Pak yakub dah biasa dengan restoran subaidah seafood. Bila pak yakub bawa customer, tokey kedai akan sponsor lunch pak yakub.
Menarik juga kat sini sebab makan dekat pondok atap nipah. Dari restoran dah boleh nampak laut.
Sesi perbincangan serius nak makan apa. Dari hari pertama masing2 nak makan tomyam. La ni baru ada kesempatan makan kat restoran siam.
Kami sepakat order menu set yang berharga THB1200. Set ni include nasi satu mangkuk, ais satu bucket, 1 botol air mineral besar, kerabu mangga, telur dadar, tomyam seafood, sayur campur, udang dan siakap 3 rasa. Harga bagi mama adalah murah.
Satu persatu makanan dihantar ke pondok kami. Kami menunggu dengan penuh sabar sehingga kesemua menu yang kami pesan dihidangkan kat meja.
Telur dadar dan tomyam seafood. Mama suka tomyam sebab tak pedas sangat. Bukan jenis tomyam yang merah pekat tu.
Udang nestum kalau tak silap. Rasa kurang menyengat sikit. Kalau dapat udang celup tepung lagi sedap mama rasa.
Sayur campur, kerabu mangga dan ulam beserta sambal belacan. Kerabu mangga memang thorbaikk.
Siakap 3 rasa. Walaupun nampak biasa2 jer tapi rasa dia terangkat. Makan plak dikala perut betul2 kelaparan. Nikmatnya ya Allah.
Wajah2 ceria bila nampak makanan dah kat depan mata. Tapi kena tahan nafsu dulu selagi tak puas bergambar selagi tu tak boleh makan.
Seronok bila bercuti dapat makan best2. Mama stress kalau gi bercuti tapi terpaksa menahan perut. Macam tak sampai mood bercuti tu.
Dah habis bergambar tanpa melengah kan masa, mama lily cedokkan nasi. Menggigil dah lutut masing2 menahan lapar.
Ni baru betul peminat tegar tomyam. Terus hirup dari mangkuk hingga ke titisan terakhir.
Tu tandanya sedap la kan. Licin pinggan kami makan. Thanks to pak yakub sebab recommend kami makan kat subaidah seafood.
No comments:
Post a Comment