Tuesday, November 6, 2018

Sup Tulang & Bergedil

Happy deepavali to all my hindu friends. Masa mama kerja dekat company telco, 10 years back, opismate mama ramai kaum india. Bila tiba deepavali, kami sama2 buat kolam beras yang warna warni tu. 

Cuti umum sempena deepavali kami hanya mereput dekat rumah. Nak berjalan2 tengok wayang tak dapat sebab hazim demam. So kami dok umah diam2 main masak2 je la.

Bila terlebih rajin maka terjadilah bergedil ni. 4 biji kentang potong kecik then goreng. Lepastu tumbuk kentang sampai lumat. Masukkan garam, white pepper, isi ayam yang telah direbus terlebih dahulu, bawang goreng, daun sup dan sebiji telur. Gaul sampai sebati. 

Bentukkan ikut suka hati nak besar ke nak kecik. Suka hati mama saiz yang sedang2 saja..yang sedang2 saja..eh lagu amelina iwan plak. Pastu celup dalam telur dan campak dalam kuali. Goreng le sampai masak. Guna api slow jer kalau tak nak hangit.

Bergedil ni mama duetkan dengan sup tulang. Pastu ada ulam dengan sambal belacan. Bertambah2 laki makan. Jawabnya berlingkor la lepas makan dengan cuaca yang sejuk jer ni.

No comments:

Post a Comment