Rasanya entree mee goreng adalah entree masakan mama yang terbanyak kot. Nak buek camno, anak bujang den punya feveret makanan ni ha. Tengahari tadi mama dah makan nasi bukhara. Malam ni malas dah nak makan nasi. Penyelesaiannya adalah mee goreng. Balik dari opis singgah kat econsave dulu beli bahan-bahan tuk masak.
Bahan - bahan :
1 bungkus mee kuning - rendam dalam air panas, cuci dan toskan
20 ekor udang - dicincang
1 ikat sawi
1 cawan taugeh
1 bungkus mee kuning - rendam dalam air panas, cuci dan toskan
20 ekor udang - dicincang
1 ikat sawi
1 cawan taugeh
2 biji telur
4 ulas bawang putih - hiris halus
4 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu kecil cili kisar (kurangkan pedas sebab Rayyans makan sekali)
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Cara - cara :
Panaskan minyak & tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
4 ulas bawang putih - hiris halus
4 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu kecil cili kisar (kurangkan pedas sebab Rayyans makan sekali)
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Cara - cara :
Panaskan minyak & tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
Masukkan cili kisar dan goreng lagi.
Bila cili dah masak, masukkan sos tiram dan kicap.
Bila cili dah masak, masukkan sos tiram dan kicap.
Tambah garam dan gula jika perlu.
Pecahkan telur dan biar telur masak seketika.
Masukkan mee dan sawi. Gaulkan biar rata.
Masukkan mee dan sawi. Gaulkan biar rata.
Tutup api dan masukkan taugeh. Gaul lagi dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment