Saturday, July 14, 2012

Maggi Kerang

Minggu ni merupakan minggu terakhir untuk semua umat islam menikmati breakfast. Starting next week, kita semua dah berpuasa. Apalah juadah yang nak dimasak untuk berbuka nanti. Last year mama asyik beli makanan kat pasar ramadhan jer. Tahun ni kalau boleh nak masak sendiri untuk berbuka. Itupun kalau sempat sampai awal kat rumah.

Bahan-bahan:
2 bungkus maggi
2 ulas bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu kicap
1 sudu cili kisar
1 sudu sos tiram
150 g isi kerang
1 ikat bak choy
Minyak
Air
Garam dan gula secukup rasa

Cara - cara:
Panaskan air, setelah mendidih masukkan maggi dan rebus seketika.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang kecil sehingga garing.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing.
Masukkan kicap, sos tiram, kerang dan bak choy. Kacau sehingga rata
Masukkan sedikit air, garam dan gula. Selepas itu masukkan maggi.
Kacau sebentar dan bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment