Sunday, June 10, 2012

Lamb Chop

Malam ni dinner ngan lamb chop plak. Lamb tu mama beli yang dah siap perap kat giant siang tadi. So malam ni mama just bakar daging kambing tu dalam oven jer. Pastu mama buatkan sos blackpepper, goreng kentang dan buat coleslaw. 

Coleslaw tu, just potong/cincang kubis kemudian campurkan dengan sos coleslaw. Pastu biarkan dalam peti sejuk sebelum makan.

Untuk blackpepper sos tu mama refer kat blog Kak Ummi Zaihadi 
 
Bahan - bahan untuk sos :
1 labu bawang besar - potong dadu
4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap pekat
1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati (mama guna kiub ayam)
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan 1/2 cawan air
2 sudu besar susu cair (mama guna full cream milk)
1 sudu besar butter untuk tumis
garam dan gula secukup rasa
 
Cara - cara :
Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
Masukkan susu cair, kacau rata.
Perasakan dengan garam dan gula.
 
Si kembar makan kentang goreng jer. Siap cicah dengan blackpepper sos lagik. Boleh plak tahan pedasnya.
 
Yang sebenarnya dia bukan makan kentang, tapi jilat sos jer yang lebih.
 
Si Hadif plak sampai ke atas meja makan. Macam-macam gaya nak makan.  X kisahlah, janji diorang makan.

No comments:

Post a Comment