Dah lama sangat rasanya tak masak sambal kantan. Sambal kantan versi mama kurang pedas, tapi manis. Tekak mek klate la katakan. Lagipun laki mek pun bukan jenis tekak pedas. Memang matching sangatlah tekak kami.
Jangan tertipu dengan kemerahan sambal kantan ni. Merah jer lebih, tapi rasanya manis. Untuk sambal kantan ni mama guna cili merah segar tu. Resepi sambal kantan boleh refer kat SINI.
Kali ni sambal kantan mama buat cicah ikan selar bakar. Konon nak kurangkan makanan berminyak sekarang ni. Kita makan yang bakor-bakor ajer.
Lauk kedua adalah kepah masak lemak. Hamik ko..konon nak kurangkan makanan berminyak, tapi gi tala yang berlemak pulakkk..
Untuk sayur pulak, my old time feveret kacang goreng. Masa kecik, kacang is the one n only sayur yang mama makan.
The table is ready. Papa jom kita makannnn...
No comments:
Post a Comment