Monday, August 6, 2012

Iftar Day 17

Dah dua hari asyik berbuka kat luar jer, so hari ni tiba masanya berbuka kat rumah sendiri plak. Papa tetiba teringin nak makan ikan bakar secara tradisional, gara-gara makan ayam bakar kat rumah mama jue tempoh hari. So hari ni kami ke econsave dulu mencari dapur tempat bakar beserta dengan arang.

Papa bertungkus lumus nak menghidupkan api sambil diperhatikan oleh si penyibuk, Hadif Rayyan. Mula-mula tengok dari jauh jer, last-last habis tangan, kaki, muka hitam kena arang.

1st batch, 4 ekor ikan kembung kecik (pusing satu puncak alam takde ikan kembung besar) dan 2 ekor ikan selar. Papa cakap makan ikan kecik tak puas. Ikan tu mama lumur garam kunyit jer.

Second batch, ikan siakap. Asalnya mama nak masak ikan siakap goreng tomyam, tapi alang-alang papa bersusah payah hidupkan api, bakar jer la semua ikan yang ada. Jimat sikit tenaga mama nak masak. Kurang satu resepi.

Ikan yang telah siap dibakar. Walaupu rupa mu yang hitam, tapi tetap menjadi pujaan perutku.

Berbeza betul makan ikan bakar yang dibakar dengan arang, oven dan panggang atas dapur gas. Bakar dengan arang paling memikat hati.

Pastu mama buatkan kuah percik ni untuk dimakan bersama dengan ikan bakar. Kuah percik ni senang jer nak buatnya, tapi yang leceh sebab nak kena masak dengan lama sampai pecah minyak. Mula-mula tumis bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis. Pastu masukkan bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan halia) dan cili boh. Masak sehingga bawang masak dan masukkan santan, serai yang telah diketuk dan asam gelugor . Then kacaulah hingga santan mendidih sampai terpercik dan sedikit kering. Perasakan garam dan gula.

Papa plak request nak cicah air asam. Mama kisar kasar 3 biji tomato, 1 labu bawang merah, 1 inci belacan (bakar dahulu), 5 biji cili merah (kurang pedas), 2 sudu gula dan 1 sudu kecil garam. Pastu perah 5 biji limau kasturi.

Selain tu mama masak lala masak ala thai. Dah lama mencari kat restoran merah asyik takde jer, last-last masaklah sendiri. Resepinya boleh refer kat SINI.

Sayur plak masak yang simple jer, sawi tumis air. Mama campurkan dengan carrot, suhun dan fucuk. Si Rayyans suka plak makan suhun tu.

Air plak sampai dua jug fresh oren. Mama guna 8 biji oren dan campur dengan air gula, pastu letak ais. Perghhh...sejuk jer lalu kat tekak. Alhamdulillah, licin semua makanan hari ni.

No comments:

Post a Comment