Lemau betul bila cuti2 dok umah je. Papa malas nak drive jalan2 sebab katanya jalan jem bila public holiday.
Anak2 pun bosan dok rumah takde aktiviti. Dari diorang buang masa tengok tv jer mama ajak diorang main masak2.
Menu lunch kami hari ni chicken chop with fettucine aglio olio dan coleslaw.
Resepi chicken chop:
- Bersihkan 4 potong ayam bahagian peha.
- Tumbuk halus 5 ulas bawah putih + 1 ketul kiub ayam.
- Campurkan bahan tumbuk + 1 senduk sos blackpepper life + 3 sudu kicap + 1 sudu serbuk lada hitam + 1 sudu olive oil + 1 sudu kecil rosemary.
- Lumurkan rata pada ayam tadi. Perap selama sejam. Kalau nak sedap perap semalaman.
- Susun ayam atas tray. Letakkan butter atas ayam. Bakar selama 45 minit suhu 200°.
- After 45 minit balikkan ayam. Then bakar lagi another 45 minit.
Resepi fettucine aglio olio:
- Rebus fettucine hingga masak. Tambah garam dan olive oil semasa merebus.
- Tumis bawang putih, bawang holland dengan olive oil hingga garing. Lebihkan minyak ketika menumis.
- Masukkan daging cincang, smoked beef striped, sosej dan 1 ketul kiub ayam.
- Masak sehingga air kering. Perasakan gula dan garam.
- Masukkan fettucine dan cherry tomato. Kacau sebati.
Resepi coleslaw:
- Parut lobak merah dan kubis.
- Masukkan mayonis, perahan 1/2 biji lemon dan sedikit garam.
- Kacau sebati. Sejukkan dalam peti ais sebelum makan.
Resepi black pepper sos:
- Cairkan 1 sudu butter. Masukkan 1/2 biji bawang holland. Kacau hingga garing.
- Masukkan 3 sudu tepung gandum. Kacau hingga kekuningan.
- Masukkan 3 cawan air, 1 ketul kiub ayam, 3 sudu sos lada hitam, 3 sudu kicap, 1 sudu serbuk lada hitam, 1 sudu sos tomato dan gula.
- Kacau hingga mendidih dan pekat.
No comments:
Post a Comment