Saturday, February 1, 2014

Melaka : A Famosa Water Theme Park

Hari kedua di melaka, pepagi lagi dah keluar homestay menuju ke a famosa water theme park. Pergi awal sebab nak dapatkan parking dekat pintu masuk.


Ini kali ketiga kami ke a famosa tapi kali pertama masuk ke water park. Sebelum ni dua2 kali masuk ke animal safari. 


Sebelum masuk pose dulu dengan bunga sakura, decoration sempena chinese new year.


Harga tiket untuk dewasa rm41 dan kanak2 rm36. Harga ni termasuk dengan set lunch samada nasi lauk kari ayam atau masak kicap dan setin air soya.

Selain tu dapat voucher rm5 yang boleh digunakan di kedai souvenier dengan terms n condition. Bagi setiap pembelian more than rm20 jer boleh guna voucher tu.


Bila masuk dalam water park, kami ke kaunter sewaan pelampung, loker dan cabbana. Loker kecil rm4 dan loker besar rm12. Loker kat sini bila dah letak barang n kunci tak boleh nak buka tutup banyak kali. 

Kalau buka nak amik barang, then kena beli token lain kalau nak tutup balik. Which is for me sangatlah tak patut. Kalau kat lost world lokernya boleh dibuka tutup beratus kali.


Untuk pelampung pula kami sewa dua biji double tube. Harga sewa satu pelampung rm10 + deposit rm10. Kalau tak pulang balik pelampung tu nanti deposit kira burn. Pelampung single pun ada. Harga sewa rm8 + deposit rm8.

Cabbana no 6 ni kami punya. Sewa untuk sehari rm130 plus deposit rm50. Bila hantar kunci cabbana nanti akan dapat balik deposit rm50 tu.


A famosa terbahagi kepada 3 section iaitu kids, family n adventure. Section untuk family ada sandy beach, wave pool dan lazy river.


Ini pemandangan depan cabana iaitu bahagian wave pool.  

Si papa meneman anak bujang mandi kat wave pool.


Kids mendugong dalam wave pool. Waktu pagi tak ramai orang. 


Membawa ke tengahari penuh orang dalam ni sampai ombak pun tak berasa.

Ni bahagian sandy beach, depan wave pool tu jer. Tak tau camna uncle boleh dok bercanda cam ni. Panas berdenting kot pasir tu.


Anak2 pun sama dok ralit main pasir. Diorang ni jarang2 jumpa pasir. 


Sekali jumpa macam jakun la. Nasib baik pasir ni bersih gak.

Sanggup berjemur panas. Time ni takde plak komplen mata silau si hadif tu.


Ni bahagian lazy river. Tang mana yang lazy pun tak tau. 


Maybe yang dok atas pelampung tu yang lazy.

Sebab orang lain kena tolak pelampung tu.

Untuk section adventure ada slides dan slides ice cream ni. Besar gila kon ice cream. Nak naik slides ni berat kene bawah 85kg. Pastu guna pelampung khas yang disediakan. *Pict from afamosa website*.

Untuk kanak2 pula ada Kids adventure play pool dan arabian village.


Ini adalah area kids adventure play pool.  *pict from afamosa resort website*.


Ini plak bahagian arabian village. Kami spent most of the time kat sini sebab area dia redup.


Seronok anak bujang dapat main gelongsor. Ajak makan pun tak nak tinggal kolam.

Bosan main gelongsor, buat terjunam ke dalam air plak. Naik kecut jari jemari.

Cubaan mengayuh sampan oleh kapten hadif.

Dua beranak tengah bertanding menahan nafas dalam air.

Dah penat lepak sekejap. Orang lain takde pun nak main sampai ke dalam mangkuk ni.

Patung ular tedung hijau yang berjaya menakutkan rayyans.

Overall we had a good time here. On da way balik si kembar terlentok tidur kepenatan. 

5 comments:

  1. thanks sebab bagitahu setiap harga , senang nak pi nanti ... boleh bajet harga .. hahah btw , anak kembar u cute sgttttt

    ReplyDelete
  2. gambar dekat tepi tu yg macam pantai ada pokok tu dekat mana ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat dlm a famosa resort fahmi...bahagian pantai tiruan

      Delete
  3. Tumpang tnya, nk naik gelongsor smua strict x? Klu sy pkai seluar trek xde zip boleh?

    ReplyDelete