Syukur dah masuk hari ketiga berpuasa. Dugaan hari ni teramatlah haus sebab mama ada inspection kat site dari pagi sampai ke petang.
Walaupun penat, mama gagahkan juga masak juadah berbuka. Semalam tak sempat masak, beli kat bazar jer. Tapi tau2 la makanan kat bazar ni harapkan mahal jer. Rasa kelaut.
Papa request lauk kari. Kebetulan ada kepala ikan merah. Maka terjadilah kari kepala ikan.
Pastu ehh tetiba roh rajin merasuk. Siap plak sambal udang. Sambal udang ni kalau tak habis confirm jadi lauk sahur nanti.
Kalau puasa tekak mama ni mesti nak kena ada percik. Memang tekak kelantan pure. Kuah percik kelmarin mama buat banyak dan frozenkan. Jadi hari ni mama just bakar ayam, panaskan kuah percik tu jer. Ayam percik lauk feberet hadif.
Sayur plak ulang tayang menu hari pertama. Ni kes nak menghabiskan kacang panjang kat dalam fridge. Lama2 nanti kecut membazir jer.
Untuk pencuci mulut plak mama masak bubur butir nangka. Papa plak panggil bubur gayam atau wadai kiping. Orang banjar uols. Mama terharu sikit time buka posa tadi, tak habis2 papa puji bubur butir nangka ni. Coz mengingatkan papa pada arwah mak papa yang selalu masakkan untuk papa dulu2.
No comments:
Post a Comment