Saturday, June 11, 2016

German Cookies

Ramadhan tahun ni macam semangat nak buat biskut. Rasanya dah lama mama tak buat biskut raya. First biskut raya untuk tahun ni mama buat german cookies. Resipi mama amik kt fb yang orang dok share. 

Bahan:
125 gram mentega

125 gram tepung kentang/potato starch (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (boleh juga guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak

Cara:
Satukan tepung kentang dan tepung gandum, ayak dan ketepikan. 

Putar mentega dengan gula aising hingga sebati.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. 

Adunan ni lembut sedikit. Mama rehatkan dalam peti sejuk selama satu jam.


Ambil sedikit adunan, kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. 

Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. 

Mama letak coklat chip dan sugar flower sebagai hiasan.


Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit.

Sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Mama buat dua version, coklat dan vanilla. Resepinya sama jer cuma untuk coklat mama tambah serbuk koko dan coklat emulco.


Biskut ni rapuh mencair dalam mulut. Hafiy enjoy la makan. Untuk bahan kat atas tu mama buat dua adunan sekali. Dua adunan tu dapatlah sebalang biskut.

No comments:

Post a Comment