Monday, March 16, 2015

Kek Belang Susu

Mengekek lagi hari ni. Syukurlah dapat anak suka masak. Mama ingat nanti masa cuti sekolah nak cari kelas masakan untuk kanak2. Nak antar diorang asah skil dan independent.


Bahan:
250g mentega
100g gula kastor
3/4 cawan susu pekat manis
6 biji telur gred A
250g tepung gandum
2sk baking powder
Pewarna dan perisa kegemaran

Pukul mentega dan gula hingga kembang dan memutih. Tambahkan susu pekat manis dan pukul sebati.

Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak. Pukul sebati.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata.

Letakkan setiap bahagian dengan perisa dan pewarna yang disukai. Gaul rata.

Sendukkan setiap adunan berselang seli ke dalam loyang yang telah disapu mentega.

Bakar selama 50 minit pada suhu 170°C. Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu.

1 comment: