Sekarang tengah mood rajin masak. Mood rajin disebabkan dah bosan makan kat luar. Asyik2 makan benda yang sama jer. Malam ni cuba menu yang tak pernah masak lagi, maggi ketam. Mama guna 3 paket maggi perisa kari.
Mula-mula rebus air dan perencah maggi kari hingga mendidih. Pastu masukkan ketam. Biarkan seketika hingga ketam masak. Kemudian, keluarkan ketam dan masukkan maggi dan telur. Masak hingga maggi lembut. Masa hidang, letakkan ketam tadi kat atas maggi.
Kiranya ni jugak pertama kali Rayyans makan maggi kari. Sebelum ni kalau nak bagi diorang makan maggi, mama akan masak sup berasingan dulu untuk dijadikan kuah.
Benda tak pernah rasa, bertambah-tambah la diorang makan. Walaupun pedas makan berulangkan air. Sudahnya mama ngan papa cuma ratah ketam jer. Maggi selamat dihabiskan oleh anak-anak.
Lepas kepedasan makan maggi kari, kami maniskan mulut dengan puding karamel. Puding ni mama masak malam semalam. Dah seharian dalam peti sejuk, barulah sedap dimakan. Resepi puding karamel boleh refer kat SINI.
No comments:
Post a Comment