Thursday, April 2, 2020

MCO Menu: Day 16

Bila dok rumah lama sangat, hari pun dah lupa. Ingatkan hari ni baru khamis, rupanya dah hari jumaat. Rasa lain macam sebab papa tak pergi solat jumaat. Cepatlah pupus covid19 supaya kita dapat menjalani hidup seperti biasa.

Setiap hari masak sampaikan rasa dah habis idea dah nak masak apa. Tekak teringin nak makan makanan raya. So malam tadi mama rebus nasi impit 30 paket kecik. Mama gandingkan dengan lauk daging dendeng feveret anak2.



Untuk mama plak mama buat sambal ikan kelapa. Kat kelantan kami makan nasi impit dengan sambal ni dan kuah kacang. 

Kelapa parut kena goreng sampai garing dan sedikit perang. Then tumbuk dengan ikan rebus, serai, bawang merah, gula dan garam. Mama malas nak tumbuk. Guna blender kering jer. 


Mama malas nak buat kuah kacang sebab nanti mama sorang jer makan. Kalau takde kuah kacang, makan dengan sambal pun dah cukup membuka selera.


Nasi impit banyak lagi, jadi untuk lunch mama masak kuah lontong dan sambal ikan bilis.


Selalunya mama akan masak lontong dengan sambal udang. Memandangkan kita dalam mco, susah nak keluar jadi mama buatkan sambal bilis jer. 


Minum petang mama masak puding karamel tanpa telur.

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar serbuk
1 liter air
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:
1. Campurkan susu cair, tepung kastard dan esen vanilla ke dalam periuk. Kacau hingga tidak berketul.

2. Masukkan pula agar2, air, susu pekat manis dan gula ke dalam periuk tadi. Masak di atas dapur.

3. Kacau sehingga bahan2 masak dan mendidih. Kemudian tuang ke dalam loyang yang sesuai. 

4. Sejukkan di dalam peti sejuk.

Menu malam kami burger daging. Siap double beef burger. 

No comments:

Post a Comment