Saturday, March 28, 2020

MCO Menu: Day 11

Sejak terperap kat rumah, hari dan tarikh pun dah lupa. Sedar tak sedar dah sampai weekend lagi. Macam mana agaknya suri rumah sepenuh masa menghabiskan masa seharian kat rumah.


Mama yang masuk hari kesebelas ni dah habis idea nak masak apa. Pagi ni masak kwayteow goreng. Tu pun letak sosej dan kubis jer. Udang ke sotong ke memang tak ada stok.

Lunch masak ikan bawal emas steam dan kangkung belacan. Resepi bawal steam mama dapat dari 1 of chinese friend.

Mula2 sediakan minyak bawang putih. Cincang bawang putih dan goreng sampai garing. Ketepikan dulu. 

Kemudian, didihkan 1 sudu sos tiram, 5 sudu light soy sauce dan daun bawang. Ketepikan. 

Steam ikan dengan halia, cili dan daun bawang selama 10 minit. Kemudian buang air dalam bekas ikan. 

Tuang kuah kicap yang disediakan tadi. Kemudian sambung steam sehingga ikan masak (10 minit).

Bila nak makan, tuang minyak bawang putih tadi. Sedap di makan dengan nasi panas. Masakkan ni memang tak letak garam sebab sos tiram dan kicap tu dah masin.

Untuk minum petang mama buat kek marble kukus. Resepi ni pun dok lalu lalang kat fb.

Bahan-bahan:
6 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
1/2 cawan milo

Cara-cara:
1. Blend telur dan gula sampai berbuih. Masuk tepung gandum. Blend lagi sampai sebati. 

2. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian letak milo. Kacau rata.

3. Tuang adunan ke dalam loyang secara selang seli. Lorekkan ikut citarasa masing2. 

4. Kukus selama 20 minit (sehingga masak). 

5. Keluarkan kek dari loyang then potong le untuk dinikmati seisi keluarga. 

No comments:

Post a Comment