Monday, March 23, 2020

MCO Menu: Day 06

Bangun pagi2 terus jerang bubur atas dapur gas. Mama guna beras hancur, memang khas untuk buat bubur. Mama beli beras tu kat kelantan. Kat sini tak tau la ada jual ke tak. 

Bubur nasi berlaukkan ikan bilis goreng dan pekasam daging. Sup tu balance sup nasi ayam semalam.

Pekasam daging mama beli dengan kawan ofis before mco lagi. Tapi dok terperap jer kat dalam peti sejuk. La ni baru ada kesempatan nak masak. Pekasam daging tu goreng dulu dalam minyak. Agak2 nak masak campak bawang dan kacang. Goreng sekejap then boleh la angkat. 

Sedap hoi pekasam lawan bubur nasi. Semangkuk tak cukup. Menyesal pulak beli satu paket jer. Ye la masa tu mana nak tau ada covid19 dan nak kena mco bagai. 

Lunch masak gulai ikan tongkol, tempe goreng, bergedil dan budu. Rajin gila mama menggentel bergedil tu. Asalnya nak buat makan dengan bubur pagi tadi tapi kemalasan nak gentel. 

Ni namanya gulai nasi berlauk kelantan. Ikan tongkol tu rebus dulu letak asam keping, garam dan nise kelantan. Lada solok tu yang nenek bawa dari Kampung last week.

Petang layan cucur bilis dengan keropok goreng. Keropok tu papa beli kat sini jer. Stok keropok dari kampung dah habis. Lupa nak suruh nenek bawa tempoh hari. 

No comments:

Post a Comment