Dah seminggu mco terperap kat rumah. Naik biol dah rasa. Harap2 mama putih la lepas ni. Lama berkurung kat rumah. Kalau tak muka sunburn asyik pergi site jer.
Nak masak pun dah tak ada idea. Nasib baiklah banyak grup wasap. Saling2 tukar idea menu masakan. Pagi ni kami makan nasi goreng dengan milo panas.
Menu lunch kari tulang kambing, ikan kerisi goreng, sambal belacan dan ulam timun.
Menu tea time mama buat roti puri untuk makan dengan kari tulang tadi. Anak2 memang suka sangat makan roti puri. Cuma mama jer yang dah lama tak masak.
Resepi roti puri untuk rujukan masa depan.
4 cawan tepung gandum
6 sudu minyak masak
2 sudu gula
1 paket yis mauripan
2 sudu teh garam
1 cawan air suam
Cara - cara:
1. Larutkan gula dan yis dalam air suam. Tunggu sehingga yis mengembang (dalam 10 minit).
2. Satukan tepung gandum, minyak dan garam dalam bekas.
3. Masukkan campuran yis ke dalam tepung gandum. Uli sehingga doh tidak melekat.
4. Bulatkan doh sebesar bola pingpong. Perap dalam 30 minit.
5. Ambil doh dan gelek nipis. Mama tepuk2 dengan tangan jer biar nipis.
6. Panaskan minyak masak dan masukkan sekeping doh. Simbah minyak atas doh supaya doh kembang.
7. Pastikan minyak sentiasa panas. Gunakan api sederhana.
No comments:
Post a Comment