Lately ni asal petang jer mesti hujan lebat, guruh berdentum...remind me of my childhood. Dulu masa sekolah cuti penggal pada bulan 11. Bulan 12 tu kira dah masuk sesi persekolahan baru. Bulan 11 kebiasaannya kat kelantan musim banjir.
Kalau sekarang, orang takut bila banjir. Tapi masa mama kecil2 dulu mama suka musim banjir ni. Sejuk memanjang. Pastu dok kat umah jer...hari2 makan tidur jer kejenya. Kalau air banjir naik sampai ke rumah, siap berpesta main air lagi. Jadi macam satu pesta plak bila musim banjir.
Sejak dah kerja n berumah tangga ni susah nak jumpa memori macam dulu lagi. Kat sini bila banjir tak sama dengan banjir kat kampung. Banjir kat kampung air putih bersih. Sini more to banjir lumpur n sampah sarap. Musim ni jugak ramai yang dapat tambah pendapatan dengan menangkap ikan air tawar.
Musim banjir jarang dapat makan ikan laut ni sebab nelayan memang takut turun laut tangkap ikan. Selalunya mek awal2 lagi dah buat stok ikan rebus banyak-banyak sebagai persediaan musim banjir. Maklumlah, kami adik beradik tak makan ikan air tawar. So terpaksalah makan ikan rebus yang digoreng jer. Kalau tak pun, lauk telur dan sardin pun dah cukup membangkitkan selera makan. Musim sejuk, haruslah perut sentiasa lapar. Dapat makan nasi panas-panas memang cukup menyelerakan.
Antara menu wajib masa banjir adalah gulai lemak pucuk miding campur dengan ubi keledek. Makan dengan nasi panas berulamkan kacang botor atau timun cicah budu memang cukup sedap. Bila musim banjir susah untuk dapatkan bahan mentah. So we could not ask for more. Dapat makan simple macam ni pun dah cukup bersyukur.
Ubi kayu dan ubi keledek cukup sinonim dengan musim banjir. Kat kampung ubi ni senang tumbuh. So bila banjir bolehlah dicabut untuk dijadikan sumber makanan. Dapat makan cik mek molek untuk minum petang, diiringi titisan air hujan....speecless. Owhhh..how i miss those old days.
Kenapalah mama dok bebel pasal makanan masa hujan-hujan ni..actually perut terasa lapar. Nak tunggu Mr B keluar gi solat, nak turun beli cokodok buat minum petang.
No comments:
Post a Comment