Friday, March 27, 2020

MCO Menu: Day 10

Kepuasan dah mama ni sebenarnya. Dah tak tau nak buat apa lagi dah selain memasak. Tak tau la berapa kilo berat bertambah during mco. Si hafiy pun badan macam dipam-pam. Risau baju seluar sekolah dah tak muat bila habis mco nanti.

Masuk hari kesepuluh dah rindu kat nasi lema teh tarik. Selalunya weekend makan nasi lemak beli kat gerai depan rumah. Ni anak-anak dah menyebut lama tak makan nasi lemak. Mama usahakan juga masak nasi lemak, sambal ikan bilis, ikan bilis goreng, telur rebus dan ulam timun.

Lunch just masak sayur lemak kubis dan sambal ikan kerisi. Ikan kerisi tu leftover semalam mama masakkan sambal. Dalam tempoh mco ni kena pandai ubah suai menu untuk mengelakkan pembaziran. Kita ni tak tau sampai bila lagi mco. Kalau keadaan tidak terkawal kemungkinan tempoh mco akan dipanjangkan lagi.

Roti sosej untuk minum petang. Asbab mco semua jenis masakan mama berpeluang mencuba. Resepi plak banyak jer dok lalu lalang kat fb. Resepi ni mama amik dari web Rasa.

Bahan-bahan:
1 paket yis mauripan
2 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
1 sudu besar susu sejat
Garam secukup rasa
3/4 cawan air suam
2 1/2 cawan tepung gandum. 

Cara-cara:
1. Masukkan yis, garam dan gula ke dalam air suam. Biarkan sehingga yis kembang (dalam 10 minit).

2. Masukkan campuran yis ke dalam tepung dan mentega. Uli sampai menjadi doh. Kalau melekat, tambah tepung. Rehatkan doh selama 45 minit. 


3. Tumbuk2 doh tadi untuk buang angin. Ambil doh tadi dan leperkan untuk membalut sosej. Potong balutan sosej secara sekata tapi jangan sampai putus. 

4. Pintal potongan tersebut ke kiri dan kanan. Rupa tak semenggah maklumlah amatur.

5. Selesai memintal, sapu roti dengan sos cili dan mayonis. Bakar pada suhu 160 C selama 20 minit.

No comments:

Post a Comment