MCO extend lagi 14 hari. Maksudnya sebulan la mama WFH. Tak tau la macam mana nak berdepan dengan hidup tak boleh keluar rumah. Kita biasa pagi2 dah keluar ke ofis. Ni tiba-tiba sebulan kena stay at home. Walau apa pun, ini semua untuk kebaikan kita. Kita follow jer apa2 arahan dari kerajaan.
Masa ni la nak tunjuk bakat terpendam sebagai chef. Walaupun hanya nasi goreng bodoh, tetap masakan mama anak2 cakap sedap. Pagi2 kalau ada balance nasi semalam, memang akan jadi nasi goreng la untuk elakkan pembaziran.
Tengahari masak simple2 jer. Buat sup sayur, ikan kerisi goreng dan daging goreng leftover semalam.
Pagi tadi lepas breakfast terus prepare kek batik untuk minum petang. Kalau tak ada makanan kesian kat anak2 gelisah jer kelaparan.
Nak buat kek batik ni senang jer. 1 paket biskut marie patah-patahkan, 1 tin susu pekat, 1 paket kecil milo dan 1 ketul buttercup. Cairkan butter dalam kuali, masukkan milo dan susu pekat. Dah sebati masukkan biskut marie. Lepas tu sejukkan dalam peti ais.
Untuk dinner masing-masing dah tak lalu nak mengadap nasi. So mama alter sup sayur tengahari tadi jadikan kuah kwayteow ladna. Sup sayur tu masukkan bancuhan tepung jagung bagi pekat sikit. Kwayteow tu goreng dengan telur dulu. Licin pinggan semua orang makan.
No comments:
Post a Comment